Sprievodca výberom dverí v
siedmich krokoch

rady, tipy a inšpirácie

Pokiaľ by ste spočítali, ako často u Vás doma „cvakne“ kľučka, možno by ste zistili, že práve dvere patria k najpoužívanejším prvkom v interiéri. A vzhľadom na ich rozmery sa jedná o výraznú dominantu celej miestnosti. Preto sa oplatí venovať ich vyberaniu dostatok času a dobre si premyslieť, ktoré sú tie „Vaše.“

1. Začnite výberom konkrétneho modelu ...

Ideálne je zavrieť oči a predstaviť si tie svoje vysnívané dvere, ako nimi vstupujete do obľúbenej miestnosti. Pretože je ale ponuka veľmi rozmanitá a variantov mnoho, inšpirujte sa kolekciami interiérových dverí.

Niekoho osloví plné dvere, ktoré dajú vyniknúť štruktúre dreva, niekto iný uprednostní rozličné sklenené výplne, aby presvetlil každú miestnosť. Milovníkov rustikálnych interiérov zase uspokojí výrazné profilovanie dverí, minimalisti uprednostnia decentné línie, na svoje si prídu aj majitelia industriálnych interiérov… Či už výrazné alebo nenápadné, tie svoje si vyberie každý.

TIP: Pri rozkliknutí konkrétnej kolekcie dverí objavíte ďalšie modely, ktoré si líšia mierou presklenia a jeho presným umiestnením na ploche dverného krídla.

2. ... a pokračujte voľbou povrchu.

Pokiaľ už viete, aký model vášmu interiéru pristane, zamerajte sa na výber povrchu s ohľadom na náročnosť prevádzky, v ktorej budú dvere slúžiť. Vzhľad je to, čo budete mať každý deň na očiach, ale práve kvalitná povrchová úprava zaistí, že dvere obstoja pri každodennom používaní.

Iné si bude žiadať frekventovanú obývaciu izbu, kde musia dvere vydržať aj zaťaženie od detí a domácich miláčikov, naopak tie do zriedka používané komory môžu ušetriť Vašu peňaženku. Pri voľbe nezabúdajte prihliadnuť ani na náročnosť údržby rôznych povrchov. Nahliadnite do presnej charakteristiky povrchov.

TIP: Zvolením požadovanej povrchovej úpravy sa zobrazia aj príslušné varianty dekorov.

3. Dekor zatieni všetko

Dekor či odtieň vyberajte s maximálnym prihliadnutím k materiálom a farbám použitým v interiéri. Dvere v bielej budú takmer neviditeľné a umožnia tak vyniknúť nábytku či podlahe, naproti tomu výrazný drevodekor na dvernom krídle z neho urobí dominantu celej miestnosti. A čo potom industriálna čierna!

Spolu s dekorom nezabudnite ani na voľbu druhu sklenenej výplne. Líšia sa nielen priehľadnosťou a priesvitnosťou, ale aj celkovým dizajnom.

TIP: Varianty dekorov a sklenených výplní nájdete pri každej kolekcii dverí. Pre maximálnu predstavu o vzhľade dverí sa vydajte do naše predajne.do našej predajne v Pezinku.

4. Čo je vo vnútri, to sa počíta!

Je dôležité nezabudnúť ani na výber vnútornej výplne dverí, ktorá sa spolu s kvalitným povrchom podieľa na životnosti dverného krídla. Pomyselným víťazom pri porovnaní výkonu a ceny je odľahčená drevotriesková doska DTD, voliť môžete aj z ďalších typov ako je voština alebo homalight. Niektoré modely dverí sú vyrábané len z jednej vnútornej štruktúry.

Pokiaľ sa vyskytuje len jej jeden variant, vždy sa jedná o kvalitnú univerzálne použiteľnú výplň (dobrá zvuková izolácia; dlhá životnosť a pod…) to platí ako pre MDF pri rámových dverách, tak pre Homalight aj masív. Začítajte sa do charakteristiky používaných vnútorných výplní.

5. Rozhodnute sa o spôsobe otvárania a štýlu prevedenia dverí

Alfou a omegou tejto fázy výberu je rozhodnutie, či chceme dvere otočné alebo posuvné. Otočné dvere sú zavesené na dvoch až troch pántoch a ponúkajú rôzne dizajnové aj praktické varianty prevedenia. Klasikou sú polodrážkové dvere, ktoré majú po stranách a na hornom okraji zafrézovanú polodrážku a keď sú zatvorené tak mierne vyčnievajú nad úroveň zárubne. V tomto prevedení sú zreteľne viditeľné pánty.

Stále obľúbenejším sa stáva moderné bezfalcové riešenie dverí v interiéri. V tomto prípade je celé dverné krídlo vsadené v zárubni av zavretom stave s ňou zostáva v jednej rovine. Túto dizajnovú lahôdku umožňujú špeciálne pánty, ktoré sú súčasťou konštrukcie zárubne. Vytvorenie maximálne čistej línie potom ponúkajú bezfalcové dvere inštalované v skrytej zárubni. Esteticky dokonalé porovnanie dverného krídla so stenou tak pozdvihne interiér na najvyššiu úroveň.

Na zachovanie minimalistickej linky aj pri susediacich dverách, ktoré potrebujeme v jednom priestore každé otvoriť na inú stranu, slúžia reverzné dvere. V kombinácii s bezfalcovými dokážu vytvoriť ničím nerušenú líniu steny. Nielen dizajnovo čisté, ale aj praktické riešenie, umožňuje otváranie dverného krídla opačným smerom. Vyrieši tak nielen problém s obmedzeným miestom, ale zároveň dodá interiéru nový vizuálny rozmer.

Skúste aj posúvať! Posuvné dvere do puzdra aj po stene sú moderným estetickým, ale aj účelným prvkom, ktorý šetrí priestor v miestnosti. Dvere zavesené v koľajnici na stene, ktorá je ukrytá v garniži v dekore dverí či v ALU prevedení, je možné inštalovať aj bez zásadných stavebných úprav. Pri ich využití je ale nevyhnutné počítať s dostatočným priestorom na stene. Oproti tomu dvere do puzdra treba naplánovať už vo fáze hrubej stavby, s nimi ale ušetríte priestor v interiéri na maximum. 

TIP: Nebojte sa štýly otvárania kombinovať! Zakomponujte dvere z jednej kolekcie v otočnom i posuvnom variante do svojho interiéru, budú sa skvele dopĺňať.

6. Trocha technických záležitostí

Keď už viete, ako budú Vaše dvere vyzerať, je potrebné zmerať si šírku stavebného otvoru a na základe toho vybrať ten správny rozmer. Štandardné jednokrídlové dvere sú označené ako 60, 70, 80, 90, 100, 110, dvojkrídlové ako 125, 145, 160, 165, 180, 185. Ceny produktov vychádzajú z výšky dverí 197, čo je výška. Predovšetkým pri novostavbách sa však stávajú trendom dvere vo výške 209,7. Vieme ale aj atypické dvere na míru v iných šírkach aj výškach. Správnu šírku dverí si overte podľa odporúčaných rozmerov stavebných otvorov.

Tiež je potrebné si vybrať orientáciu dverí, teda či potrebujete pravé alebo levé. Na ich určenie si postavte tam, kam sa budú dvere otvárať. Pravé budú mať pánty na pravej strane a lepšie sa budú otvárať pravou rukou, u ľavých to bude presne naopak. Podrobné vysvetlenie nájdete v článku Ako spoznať pravé a ľavé dvere.

7. Bez zárubní a kovania by to nešlo!

Pre úplný dverný komplet je nevyhnutné sa zamyslieť nad výberom zárubní. Ideálne je zhotovovať dverné krídlo rovno so zárubňou, jedine tak docielite totožný vzhľad ako z hľadiska dekoru, tak aj povrchovej úpravy. Moderný dizajn je možné dosiahnuť aj voľbou zárubne v kontrastnom odtieni

Najskôr si, aj s ohľadom na zvolené dvere, vyberte typ zárubne – teda či budete potrebovať klasickú obložkovú zárubňu, alebo špeciálne pre bezfalcové či reverzné dvere, skrytú zárubňu, prípadne takzvanú OKZ – obklad pôvodnej kovovej zárubne. Potom sa rozhodnite, akú povrchovú úpravu majú zárubne mať, as tým súvisí aj následný výber ich dekoru, či odtieňa.

Na záver zostáva voľba kovania. Využívanie moderných tvarov a povrchových úprav robí z „obyčajnej“ dverovej kľučky pomyselnú čerešničku na torte, ktorá podčiarkne výsledný dojem z dverného krídla. Preto aj výber kovania si treba dobre rozmyslieť. Podľa čoho sa rozhodnúť a na čo pri jeho voľbe nezabudnúť poradí sprievodca výberom kovania.

A teraz už zostáva len zaslať nezáväzný dopyt na vybraný model dverí a my Vám radi spracujeme cenovú ponuku. Samozrejme sme tu pre Vás aj v prípade akýchkoľvek otázok, napíšte nám a my sa Vám ozveme.