Charakteristika povrchov dverí

rady, tipy a inšpirácie

V akom povrchu zaobstarať interiérové dvere a zárubne? Aj napriek tomu, že je vzhľad a dizajn tým prvým, čo vás pri dverách (a zárubní) zaujme, oplatí sa vyberať aj podľa ďalších vlastností a nezabudnúť aj na praktickosť z pohľadu každodenného používania. Ďalším krokom by preto mal byť výber vhodnej povrchovej úpravy alebo povrchu dverného krídla. Pri jeho výbere je potrebné vziať do úvahy, v akom priestore budú dvere používané. Jednotlivé povrchové úpravy sa líšia nielen vzhľadom a štruktúrou materiálu, ale aj odolnosťou proti mechanickému poškodeniu.

Fólia

Kašírované

Dvere kašírované sú opatrené kašírovacou fóliou. Ide o povrchový materiál s dekormi dreva, alebo v bielej farbe, vhodný pre interiér bez zvýšenej záťaže. Prednosťou je priaznivá cena.

CPL laminované

Laminované dvere vyhovejú aj náročnejšej prevádzke. Sú praktické nielen z hľadiska mechanickej odolnosti, ale prednosťou je aj stálosť farieb a ľahká údržba. Dostupné vo farbách aj drevodekoroch.
Niektoré drevodekory majú 3D štruktúru, ktorá imituje drevo jemným ryhovaním.

PVC fólia

PVC fólia sa používa iba pre dvere profilované. Tento povrch dokáže totiž dokonale zdôrazniť výrazné profilovanie dverí a vyznačuje sa vysokou odolnosťou a jednoduchou údržbou.

Soft CPL

Soft CPL je povrchový materiál, ktorý sa používa pri dverách s rámovou konštrukciou. Ide o povrch s kresbou dreva s odolnosťou proti oderu, poškriabaniu a vyblednutiu.
Soft CPL je obchodné označenie. Nejedná sa o postup výroby povrchového materiálu.

LAK

Lakované RAL

Lakované dvere patria ku klasike, kedy je dverné krídlo opatrené nástrekom v rôznych farebných odtieňoch zo stupnice RAL. Na výber je nástrek vodou riediteľnými farbami alebo mechanicky odolnejšími polyuretánovými lakmi (PUR) s vyššou obstarávacou cenou.

EBC lakované

Vysoko odolný biely lakovaný povrch je vytvrdený pomocou elektrónového lúča a polymerizáciou hmôt na báze akrylátu. Oproti iným typom lakovania zaručuje EBC technológia 100% vytvrdenia laku. Dokonale hladký povrch bez pórov a textúry je vysoko odolný proti poškriabaniu a stálofarebný.

Lakované PÓR

Ide o povrchovú úpravu dverí nástrekom. Povrch nie je hladký, ale zachováva v sebe štruktúru drevných vlákien. Na výber je biela farba alebo rôzne odtiene zo stupnice RAL. Táto povrchová úprava sa používa iba pre dvere profilované.

HPL

Vysokotlakový laminát - HPL

Ide o kompozitný materiál tvoriaci niekoľko vrstiev, ktoré sú impregnované živicou. Vyrába sa lisovaním pri vysokých teplotách a tlaku. Vďaka tejto technológii výroby sú HPL dvere vysoko odolné proti oderu a ľahko umývateľné. Tieto vlastnosti predurčujú dverám dlhú životnosť a sú teda ideálne v interiéroch so stredným a vysokým zaťažením (verejne prospešné objekty, školy, atď.)

DÝHA

Dýhovaný povrch

Dvere s dyhovaným povrchom vyhovejú najmä milovníkom prírodných materiálov. Ich krása spočíva v jedinečnosti každého kusu. Dyha je tenký plát masívneho dreva, ktorý je rovnako ako drevina farebne nestály. Farby sa môžu postupom času meniť v závislosti od dopadajúceho svetla.

MASIV

Masívne drevo

Masívne drevo vytvára vďaka prírodnému materiálu zdravú a príjemnú vnútornú klímu. Pôsobí prirodzene a luxusne. Nevýhodou je však farebná nestálosť, tento materiál behom času pracuje av závislosti od dopadajúceho svetla a jeho intenzity mení farbu.

Obrázky povrchov sú iba ilustračné.